Beschrijving railconstructies toegepast in het breedspoor tijdperk.
(En wordt nagebouwd in 7mm )

Het railprofiel wat werd toegepast in het breedspoortijdperk was heel anders dan de latere profielen. De rail soort die men toepaste werd " Bridge Rail " genoemd. Het profiel was lager dan het latere toegepaste "Bull Head" of nog later het "Vignole" profiel. Op de foto is links het profiel van het model bridge rail te zien in vergelijking met een stukje bull head profiel. Het bridge rail profiel is verkrijgbaar voor leden bij de Broad Gauge Society.

Verschillend railprofiel links bridgerail rechts bullheadrail,16/07/2001,foto©cdj. Tekening van de "Baulk road " constructie met bridge type rail.
Veel bridge rail profiel werd gebruikt als het werk, palen voor borden en meer van dat soort toepassingen. Men was zuinig op het materiaal. Als je goed oplet dan kom je zo'n toepassing nog wel tegen zeker in Wales. Hoeveel treinen zouden over dit stukje heen gereden zijn?. Ook is bij de schuine staander de holle binnen zijde van de rail te zien.
Een stuk "Bridge rail " gebruikt als hekwerk ergens in Wales.20/06/2001,© foto cdj.  
Op deze foto steek zomaar ergens tussen de bosjes een stuk bridge rail profiel omhoog. De toepassing is onduidelijk maar wel leuk om te zien. Deze foto maakt duidelijk dat de rail van binnen hol is. De verbindings platen tussen de raildelen waren inwendig gemonteerd.
Zomaar ergens in Wales steekt een stuk "Bridge rail" uit het groen. Klik op foto voor
uitvergroting. 20/06/2001,foto© cdj
 
Bij het station Llwyfan Cerrig van de Gwili Steam Railway lagen in een tuintje diverse GWR rail onderdelen. Ook een stukje Barlow rail werd hier aan getroffen. Waarschijnlijk was het de bedoeling om een collectie van railmateriaal te verzamelen en tentoon te stellen. Het geheel lag er verwaarloosd bij. Barlow rail werd in de 19e eeuw toegepast maar heeft weinig opgang gemaakt. Er zijn enkele foto's bekend waarop dit railtype te zien is.
Een stukje Barlow rail. 20/06/2001,foto© cdj.  
Op deze foto is heel goed de Baulk Road constructie te zien. De rechter sporen zjn opgevuld met stenen. Op deze sporen staan de wagons die geladen worden met kolen welke aangevoerd worden met schepen. Gezocht moet worden naar een tekening van havenkranen welke zich op de BG spoorrails voortbewogen.
Breedspoor rails op Kingswear 12/08/2000, foto.© cdj.  
Nogmaals de havensporen van Kingswear. Duidelijk is de "Baulktrack " te zien waardoor deze foto ook een typische breedspoor uitstraling heeft.
Duidelijk zichtbaar de "Baulktrack "op Kingswear, 12/08/2000,©cdj.