Pagina bijgewerkt op: 17 nov 2002 cdj

Beschrijving van GWR 0-6-0 Dean Goods no 2538.
Lokomotief in aanbouw op de schaal 1:43½.

 

  Index van de beschrijving van de 2538 Dean Goods.
 
Algemeen.
Boeken lijst.
Fotoboek GWR Dean Goods.
Informatieblad over de GWR "Dean Goods".
Toegepaste onderdelen.
Basis kit.
Aandrijving.
Wielen en assen.
Verf en schildertechnieken.
Bemanning en modelgereedschappen.
Belettering en nummerplaten.
Overzicht van de benodigde gereedschappen.
   
  Leveranciers van kits en onderdelen.
 
Martin Finney.
Holt Modelrailways
Slaters Plastikard Ltd
Phoenix Precision Paints
Home of "0" Gauge
Model van GWR 0-6-0 Dean Goods 1: 43½ . Spoorbreedte 32mm FineScale. Het model is in aanbouw er moeten nog een aantal onderdelen gemonteerd worden. foto 01/06/01 © CdJ.
 

Algemeen.


Het model wordt gebouwd met behulp van een bouwpakket van Martin Finney. Dit bouwpakket van bestaat voornamelijk uit messing onderdelen. Het frame is opgebouwd uit nikkelsilver onderdelen. Deze onderdelen zijn zeer nauwkeurig geėtst. Alle assen zijn met hornblocks flexibel in het frame gemonteerd. De voorste twee assen zijn voorzien van een compensatie beam. De achterste as welke ook flexibel in het frame gemonteerd is gaat door de vertragings bak heen. Dit betekend dat de motor ook flexibel moet worden gemonteerd een uitdaging op zich. De opbouw van de lokomotief bestaat ook uit messing ets delen welke gezet en gesoldeerd moeten worden. De details bestaan uit een mengeling van messing en white-metal onderdelen. Deze onderdelen kunnen worden gelijmd of wat beter is gesoldeerd. Om de details te solderen wordt gebruik gemaakt van lowmeld soldeer. Het advies is om deze kit pas te bouwen als men al enige ervaring heeft opgedaan met het bouwen van dit soort kits. In de boekenlijst staan publicaties vermeld waar in heel duidelijk de techniek beschreven is hoe dit soort kits te bouwen en wat heel belangrijk is het daarbij ook tot een goed einde te brengen.

Terug naar index.Fotoboek 0-6-0 GWR Dean Goods in 7mm.
Klik op de foto's voor meer informatie.

Dean Goods Tender DG front Hornblock Tender Inside motion Real 2538

Terug naar index.Toegepaste onderdelen.


Basis Kit.


Deze lokomotief is gebouwd met behulp van die kits van Martin Finney. De lokomotief , tender en inside motion zijn apart verkrijgbare kits. In de kit zijn alle onderdelen aanwezig om verschillende typen Dean Goods te bouwen. Er blijven onderdelen over die voor een scratch build project gebruikt kunnen worden. Dit geldt ook voor de tender kit. Alle onderdelen passen exact op de aangegeven plaatsen. Er is gebruikt gemaakt van een constructie met lipjes waardoor de onderdelen op de juiste plaats kunnen worden gepositioneerd en vastgesoldeerd. Bij de tender moeten vrij veel onderdelen op elkaar worden gesoldeerd. Deze techniek noemt men het zweten van onderdelen op elkaar. Het vereist wel een behoorlijke handigheid met solderen om tot een goed resultaat te komen. Twee van de tenderassen zijn gecompenseerd zodat ze nauwkeurig de eventueele oneffenheden in het spoor volgen. De ketel, vuurkist en rookkast moeten worden gerold uit de vlakke geėtste onderdelen. De bijgeleverde nikkelsilveren passtukken zorgen er voor dat de vormen correct gerold kunnen worden. Hierna worden de passtukken in de betreffende onderdelen gesoldeerd zodat een stevig geheel ontstaat. In de op de boekenlijst vermelde boeken worden de technieken beschreven om tot een goed resultaat te komen.

Leverbaar door : Martin Finney.

Terug naar index.


Aandrijving van de lokomotief.

Als motor en vertragingseenheid is gekozen voor de bekende Portescap RG7 met een overbreng verhouding van 31:1. De Portescap RG 7 aandrijving bestaat uit een Escap Coreless elektromotor en een zeer  nauwkeurige vertragings kast. Deze aandrijving is niet goedkoop maar zeer betrouwbaar en zorgt er voor dat de lokomotief uitstekende rijeigenschappen krijgt. Het stroomverbruik is laag ook bij vollast van de lokomotief. Door de toepassing van kroontandwielen waarmee de motor gekoppeld is aan aan de vertraging is een soeple uitloop van de lokomotief gewaarborgd.

Klik op de foto's voor meer details.

Vooraanzicht Zijaanzicht

Meer informatie over de toegepaste techniek in de Escap of Faulhaber motoren.


Leverbaar door o.a:
Holt Modelrailways

Terug naar index.


Wielen en Assen.

Voor dit type lokomotief kunnen de wielen met de bijbehorende assen geleverd worden door Slaters Plasticard Ltd. De wielen bestaan uit een stalen loopvlak en kunstof spaken. De wielen worden gemonteerd op een as welke voorzien is van haaks gefreesde uiteinden. Deze constructie zorgt er voor dat het onder 90 graden zetten van de krukpennen een simpele handeling is. Borgschroeven vergrendelen de wielen op de as. Om de assen goed te laten lopen in de lagerbussen is de aanschaf van een 3/16 ruimer aan te bevelen. De wielen van de tender hebben een aparte asmaat. Slaters levert deze wielen compleet met de juiste assen voor toepassing met de Martin Finney kits.

Leverbaar door : Slaters Plastikard Ltd

Terug naar index.


Verf en schildertechnieken.

Het schilderen van een model kan het eindresultaat maken en breken. De toe te passen technieken zijn:

1. Met de hand gebruik makend van diverse afmetingen kwastjes


2.Airbrushen

De leverancier "Phoenix Precision paints"  geeft een goede voorlichting over het schilderen van modellen. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op de website van deze firma. Zij geven wat tips en tricks om tot een goed resultaat te komen. Voor de Engelse bouwer zijn alle spoorweg kleuren beschikbaar. Een opsomming in tijdperk volgorde en spoorweg maatschappijen is handig en geeft een goede richting aan de keuze van de toe te passen kleuren. Ook kun je het gerede model laten spuiten en waetheren door gespecialiseerde bedrijfjes die deze werkzaamheden uitstekend kunnen doen. Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Leverbaar door : Phoenix Precision Paints

Terug naar index.


Bemanning en modelgereedschappen.

Een model is af als de gehele voetplaat is ingericht en hierbij mogen de machinist en stoker met hun noodzakelijke gereedschap niet ontbreken. Juist een correcte inrichting van de voetplaat geeft zoveel charme aan het model. Ook lantaarns op de voor en achterkant maakt het model realistisch. Wat losse emmers, bezem en schep op de voetplaat en niet te vergeten kolen in de kolenbunker.

Leverbaar door : Home of "0" Gauge

Terug naar index.


Belettering en nummerplaten.

De belettering is in verschillende tijdperken verkrijgbaar. De nummerplaten zijn een soort van bouwpakketjes waarbij je twee nummerplaten moet samenstellen uit de losse onderplaat en losse nummers. Ook zijn geėtste nummerplaten te bestellen waarbij je het gewenste nummer moet opgeven.

Leverbaar door: Home of "0" Gauge

Terug naar index.