Pagina bijgewerkt op: 03 jan 2010 cdj

Beschrijving van GWR 0-6-0 Saddletank 2028.

  Index van de beschrijving van de 2028 Saddletank.
 
Algemeen.
Fotoboek.
Literatuur.
Informatie blad Saddletank 20xx serie.
Toegepaste onderdelen.
Basis kit.
Aandrijving.
Wielen en assen.
Verf en schildertechnieken.
Bemanning en modelgereedschappen.
Belettering en nummerplaten.
Gereedschap overzicht.
  Leveranciers van kits en onderdelen.
  Holt Modelrailways
Slaters Plastikard Ltd
Phoenix Precision Paints
Model van de Saddeltank aan het werk in de yard van Andoversford. foto 01/05/2001 cdj.  

Algemeen.


Het model is gebouwd met behulp van een bouwpakket van ABS Models. De schaal is 1:43½ of in het Engels 7mm to the foot. Het bouwpakket van bestaat voornamelijk uit messing onderdelen. Het frame is opgebouwd uit een geėtste messing plaat welke omgezet moet worden. De assen zijn bij dit model star uitgevoerd in het frame. De achterste as is star gelagerd in het frame en gaat door de vertragingsbak heen. De opbouw van de lokomotief bestaat ook uit messing ets delen welke gezet en gesoldeerd moeten worden. De Saddeltank is gegoten van een harde soort kunststof. De details bestaan uit een mengeling van messing en white-metal onderdelen. Deze onderdelen kunnen worden gelijmd of wat beter is gesoldeerd. Behalve op de onderdelen die op de Saddeltank moeten worden geplaatst deze zijn gelijmd omdat de Saddeltank uit kunststof bestaat. Om de details te solderen wordt gebruik gemaakt van lowmeld soldeer met het bijbehorende vloeimiddel (flux). Als de ervaring om goed te kunnen solderen nog ontbreekt is het verstandig om voordat men aan een bouwpakket begint te oefenen met wat oude white-metal onderdelen. Het boekje wat door Carr's wordt uitgegeven is een goede handleiding om de techniek van het solderen onder de knie te krijgen.


Fotoboek.
Klik op de foto's voor meer informatie.

 
     
     

Terug naar index.Toegepaste onderdelen.
Basis Kit.

Deze locomotief is gebouwd met behulp van een kit van ABS Zero models. De kit is compleet op de wielen en motor na. Je kunt zelf een keuze maken voor het type wielen, motor en vertragingskastje.

Terug naar index.


Aandrijving. 

Als motor en vertragingseenheid is gekozen voor de bekende Portescap RG7 met een overbreng verhouding van 31:1. De Portescap RG 7 aandrijving bestaat uit een Escap Coreless elektromotor en een zeer  nauwkeurige vertragingskast. Deze aandrijving is niet goedkoop maar zeer betrouwbaar en zorgt er voor dat de locomotief uitstekende rijeigenschappen krijgt. Het stroomverbruik is laag ook bij vollast van de lokomotief.

Klik op de foto's voor meer details.

Zijaanzicht Vooraanzicht

Meer informatie over de toegepaste techniek in de Escap of Faulhaber motoren.

Terug naar index.


Wielen en Assen.

Voor dit type lokomotief kunnen de wielen met de bijbehorende assen geleverd worden door Slaters Plasticard Ltd. De wielen bestaan uit een stalen loopvlak en kunstof spaken. De wielen worden gemonteerd op een as welke voorzien is van haaks gefreesde uiteinden. Deze constructie zorgt er voor dat het onder 90 graden zetten van de krukpennen een simpele handeling is. Borgschroeven vergrendelen de wielen op de as. Om de assen goed te laten lopen in de lagerbussen is de aanschaf van een 3/16 ruimer aan te bevelen.

Leverbaar door : Slaters Plastikard Ltd

Terug naar index.


Verf en schildertechnieken.

Het schilderen van een model kan het eindresultaat maken en breken. De toe te passen technieken zijn:

1. Met de hand gebruik makend van diverse afmetingen kwastjes


2.Airbrushen

De leverancier "Phoenix Precision paints"  geeft een goede voorlichting over het schilderen van modellen. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op de website van deze firma. Zij geven wat tips en tricks om tot een goed resultaat te komen. Voor de Engelse bouwer zijn alle spoorweg kleuren beschikbaar. Een opsomming in tijdperk volgorde en spoorweg maatschappijen is handig en geeft een goede richting aan de keuze van de toe te passen kleuren. Wat lichte weathering met Carr's weathering powders geeft de locomotief een realistisch uiterlijk. Na het aanbrengen van de belettering wordt de locomotief afgewerkt met een matte lak finish.

Leverbaar door : Phoenix Precision Paints

Terug naar index.


Bemanning en modelgereedschappen.

Een model is af als de gehele voetplaat is ingericht en hierbij mogen de machinist en stoker met hun noodzakelijke gereedschap niet ontbreken. Juist een correcte inrichting van de voetplaat geeft zoveel charme aan het model. Ook lantaarns op de voor en achterkant maakt het model realistisch. Wat losse emmers, bezem en schep op de voetplaat en niet te vergeten kolen in de kolenbunker.

Terug naar index.


Belettering en nummerplaten.

De belettering is in verschillende tijdperken verkrijgbaar. De nummerplaten zijn een soort van bouwpakketjes waarbij je twee nummerplaten moet samenstellen uit de losse onderplaat en losse nummers. Ook zijn geėtste nummerplaten te bestellen waarbij je het gewenste nummer moet opgeven.

Terug naar index.